Η απάντησή μας είναι ΝΑΙ στην Ευρώπη


Η σημερινή ημέρα, Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, θα αναφέρεται στην ιστορία ως η μέρα που στην Ελλάδα επιβλήθηκε ένα πρωτόγνωρο ως τώρα καθεστώς ελέγχου κεφαλαίων και τραπεζική αργία επτά ημερών. 

Μάλιστα, την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, βλέπω σε live streaming τη Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, την οποία παραχωρεί εκτάκτως για το ελληνικό ζήτημα.

Του ίδιου Προέδρου που πήρε την πρωτοβουλία να δώσει στη δημοσιότητα, στα ελληνικά, το κείμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ των θεσμών και της Νέας Ελληνικής Κυβέρνησης, για την ενημέρωση του ελληνικού λαού, την ώρα που εσείς, κε Τσίπρα, κε Πρόεδρε της Νέας Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως θέλετε να την αποκαλείτε, είχατε το θράσος να ζητήσετε από την Ελληνική Βουλή να εγκρίνει την πρότασή σας για δημοψήφισμα με το ερώτημα αν ο ελληνικός λαός συμφωνεί ή όχι με τα μέτρα που προτείνουν οι θεσμοί, χωρίς καν να μπείτε στον κόπο να τις προσκομίσετε στο ελληνικό κοινοβούλιο, παρά μόνο με τη μορφή ενός πρόχειρου κειμένου στα αγγλικά και μάλιστα το κάνατε στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 27/6, ενώ ήταν ήδη σε εξέλιξη η συζήτηση για το δημοψήφισμα και είχαμε φθάσει ήδη στην εισήγηση του 7ου και τελευταίου κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου. 

Λυπάμαι, κύριε Τσίπρα. Λυπάμαι για την έλλειψη ηθικής και τη δειλία που σας χαρακτηρίζει. Λυπάμαι για όλους εμάς που σας ανεχόμαστε, και κυρίως λυπάμαι για τα παιδιά μας, που θα χρειαστεί ενδεχομένως να ζήσουν στο πετσί τους τις συνέπειες της δειλίας και της έλλειψης ηθικής που σταθερά, εδώ και πέντε μήνες, επιδεικνύετε.

Μεγάλωσα σε μια Ελλάδα που δεν ντρεπόταν για την εικόνα της. Σπούδασα και εργάστηκα στο εξωτερικό, σε απαιτητικά περιβάλλοντα, και δεν είχα να ζηλέψω τίποτα από τους ‘ευρωπαίους’ - όπως τους αποκαλείτε σεις ο ίδιος και η παρέα σας, έχοντας ήδη κάνει τη διάκριση με εμάς - συναδέλφους μου. Δεν ντρεπόμουν να πω πως ήμουν Ελληνίδα, είχα όλες τις ευκαιρίες που χρειάστηκα, τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους υπόλοιπους νέους, και εκμεταλλεύτηκα στο βαθμό που μπόρεσα όλες τις δυνατότητες που μου δόθηκαν για να γίνω καλύτερη.

Αυτή είναι η Ευρώπη. Ένα ανοιχτό πεδίο δυνατοτήτων, όπου όλοι μπορούν να μετέχουν ισότιμα και κανείς δεν αποκλείεται a priori. Αποκλείεται όμως η μετριότητα, αποκλείεται η αδράνεια και η δειλία. Σε αυτή την Ευρώπη εγώ θέλω - και θα διεκδικήσω, με όποιον τρόπο μπορώ - να μεγαλώσουν τα παιδιά μου. Ώστε να έχουν τις ευκαιρίες που είχα κι εγώ.

Αυτό, κε Τσίπρα, στο βαθμό που μπορώ, δεν θα σας επιτρέψω να μου το στερήσετε. Δεν θα σας επιτρέψω να το στερήσετε από τη Μελίνα και το Φίλιππο. Και, αν θέλετε, δεν θα επιτρέψω να το στερήσετε ούτε από τα δικά σας παιδιά, στα οποία σε λίγα χρόνια θα κληθείτε να απαντήσετε στο ερώτημα: Τί έκανες το 2015 στην Ελλάδα μπαμπά;

Το briefing του κ. Γιουνκερ έχει ολοκληρωθεί. Ο άνθρωπος αυτός μίλησε σε 3 γλώσσες και - χάρη στην Ευρώπη που με τόση μανία απορρίπτετε - είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω χωρίς μετάφραση αυτά που είπε σε τρεις γλώσσες, χωρίς ενδιάμεσους. Δανείζομαι λοιπόν την τελευταία του αποστροφή και σας απαντώ: Σε όποιο ερώτημα και να μας θέσετε την ερχόμενη Κυριακή, 5 Ιουνίου, η απάντησή μας είναι ΝΑΙ στην Ευρώπη. 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαβά(ζω) ψηφιακά!

Περί απώλειας ...