Νέα Διακυβέρνηση & Νέο ΠΑΣΟΚ

Μια εβδομάδα πέρασε από τις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, που μας βρήκαν τους περισσότερους να καθόμαστε με άνεση στον καναπέ μας, ανάμεσα στον απογευματινό καφέ και το βραδυνό κρασάκι ωσάν να παρακολουθούμε ντέρμπυ Ολυμπιακού - Παναθηναικού, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το νικητή. Τον Ολυμπιακό, που κερδίζει συνεχώς τα εγχώρια πρωταθλήματα, χωρίς να μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στην Ευρώπη. Με άλλους λόγους, τη Νέα Δημοκρατία, που παρόλες τις καταστροφές των τελευταίων μηνών και τις τεράστιες γκάφες σε επίπεδο διακυβέρνησης, πέτυχε εκλογική νίκη και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία απέναντι σε ένα ΠΑΣΟΚ που ήθελε αλλά δεν μπορούσε.

Κι ενώ καλά καλά το χώμα δεν έχει σκεπάσει το φέρετρο του νεκρού, πολλοί οι μνηστήρες για τη θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να χηρεύει - ή τουλάχιστον, σύμφωνα με τα λόγια του Γ. Παπανδρέου, να τίθεται στην κρίση ψηφοφόρων και φίλων.
Κι αναρωτιέμαι: Γιατί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αισθάνθηκε την ανάγκη να επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του; Δεν του αρκεί το 38% των Ελλήνων που τον ψήφισαν; Γιατί ο έταιρος υποψήφιος, ο Ε. Βενιζέλος, έσπευσε να δηλώσει παρόν και να κινείται έκτοτε επικοινωνιακά ωσάν να είναι ήδη ο νέος αρχηγός; Και τελικά, ποιό είναι το ζητούμενο για τον ψηφορόρο, το φίλο του ΠΑΣΟΚ, τον Έλληνα που από καιρού εις καιρόν καλείται να εκλέξει αρχηγούς, βουλευτές, πρωθυπουργούς, πολιτικούς του εκπροσώπους;

Είναι η νίκη του κόμματος με κάθε τίμημα; Είναι ένας νέος αρχηγός, γιατί απλώς βαρεθήκαμε τον παλιό (μα μόνο 3 χρόνια μετρά στη θέση του αρχηγού του κόμματος ο Γ. Παπανδρέου...) Είναι η απομάκρυνση της Ν. Δημοκρατίας από την εξουσία; Ή μήπως είναι μια νέα πρόταση για την Ελλάδα, για το σοσιαλιστικό χώρο, για τη δημοκρατική παράταξη;

Για μένα το ζητούμενο δεν είναι να αντικαταστήσουμε τον παλιό αρχηγό με έναν καινούργιο. Δεν είναι να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ ντε και καλά τις επόμενες ή μεθεπόμενες εκλογές και να αναδειχθεί και πάλι κυβερνών κόμμα. Ούτε είναι να απομακρυνθεί η Ν. Δημοκρατία από την εξουσία, εφόσον κάνει καλά τη δουλειά της..

Το ζητούμενο είναι να αναδειχθεί, επιτέλους, μια νέα πολιτική πρόταση και μια νέα ηγετική ομάδα στελεχών, που θα μπορέσουν να φέρουν τη χώρα πιο κοντά στα σύγχρονα πολιτικά δρώμενα. Να αναδιοργανώσουν τον τρόπο λειτουργίας της. Να κάνουν την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση πιο αποτελεσματική. Να αναδείξουν την αξιοκρατία, το πολιτικό ήθος, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια. Να φέρουν την Ελλάδα ως άξιο συνομιλητή και εταίρο στα διεθνή φόρα. Μια νέα ηγετική ομάδα, που θα καταθέσει, επιτέλους, μια νέα, σύγχρονη πολιτική πρόταση, η οποία να απαντά στα σύγχρονα ζητήματα. Να προτείνει ένα νέο πολιτικό ήθος. Και την πρόταση αυτή, την ηγετική αυτή ομάδα δεν μπορεί να τη βοηθήσει να αναδειχθεί ούτε η δίψα για την κατάκτηση της εξουσίας, ούτε ο πολιτικός εγωισμός. Μπορεί να την βοηθήσει να αναδειχθεί μόνο ένας πολιτικός με όραμα, ήθος και διαφορετικές προσλαμβάνουσες.

Υπό αυτή την έννοια, ο Γ. Παπανδρέου έχει τώρα τη μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί νικητής στην κούρσα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, για να διαδεχθεί ο ίδιος τον ομολογουμένως όχι καλό εαυτό που μας παρουσιάζει όλα αυτά τα χρόνια. Ώστε να ξεπεράσει τα εσοκομματικά προβλήματα και εμπόδια και να προχωρήσει, χωρίς πισογυρίσματα, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς υποχρεώσεις, στην υλοποίηση του πολιτικού οράματος που πιστεύω πως διαθέτει, με το διαφορετικό ύφος και το ήθος που πιστεύω ότι τον χαρακτηρίζει.

Του εύχομαι καλή επιτυχία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαβά(ζω) ψηφιακά!

Η απάντησή μας είναι ΝΑΙ στην Ευρώπη

Σχιζοφρένεια